Duizend-en-één-nacht

Jacobien Rozemond, viool, zang en voetbel

Een muzikaal sprookje voor iedereen vanaf 6 jaar.

In één lange adembenemende lijn vertelt Jacobien het verhaal van Shéhérazade afgewisseld met beeldende muziek. De sultan die Shéhérazade eerst wil doden, ligt aan haar voeten om meer en meer verhalen te horen. Zij vertelt over Ferdinand, een jong stiertje in de wereld van stoere Spaanse stierenvechters, De Nachtegaal, een ontroerend Chinees sprookje (met nieuw geschreven muziek van Sylvia Maessen) en meer. Als klap op de vuurpijl speelt en zingt Jacobien Rozemond uit Duizend-en-één-nacht van Rene Samson waarbij ze zichzelf in de oosterse volksmuziek begeleidt met voetbellen (zie filmpje).

http://www.youtube.com/watch?v=_K1YjAvOIds

kijk voor meer over het programma op:

http://youtu.be/6tsqnf79iug?

Verhaallijn: René Groothof
Muziek van Johann Sebastian Bach, Raaf Hekkema, Nikolaj Rimski-Korsakov, Alan Ridout, René Samson en Sylvia Maessen (première van De Nachtegaal)
Dit programma is geschikt voor kleine concert- en theaterzalen en delen hieruit kunnen ook prachtig fungeren als een bijzonder moment tijdens een feest.Lengte: 50 minuten

Een persreactie:
“De uitwerking is verrassend: een wild stampvoetende en zingende Jacobien Rozemond speelt op haar viool een Oriëntaals-Joodse melodie.”
Klassieke Zaken

Meer persreacties bij recensies


Abbellimenti Bohémiens

 

In samenwerking met trombonist Jörgen van Rijen heeft Jacobien Rozemond dit programma samengesteld.

Sonata a tre
Bertali (1605-1669)

Sequenza voor trombone
Berio (1925-2003)

Quarta sonata
Castello (1620-1680)

Duo’s voor twee violen
Berio (1925-2003)

Canzona prima e Colascione voor luit
Kapsberger (ca.1580-1651)

Sonata a tre
Biber (1644-1704)

Duo no 1 voor viool en cello
Martinu (1890-1959)

Jacobien Rozemond, viool Reinier Reijngoud, viool Jörgen van Rijen, trombone Benedikt Enzler, cello Mike Fentross, luit

Dit opwindende programma reikt van de oude barokmuziek uit Italië (Castello en Bertali) en Bohemen (Biber) tot hun landgenoten van de twintigste eeuw Berio en Martinu. Bij de barokmuziek wordt rijkelijk gebruik gemaakt van versieringen ofwel abbellimenti, improvisaties ter plekke gemaakt door de musici die de uitvoering van deze muziek zo levendig maakt. Bij het Boheemse karakter van Bibers muziek past de sprong naar de dansende Tsjechische muziek van Martinu’s grote duo voor viool en cello. Ook Berio is bekend om zijn combinatie van volksmuziek en experiment. In zijn duo’s voor 2 violen refereert hij aan beroemde persoonlijkheden uit zijn tijd (zoals Bartok en Strawinsky).

De musici kennen elkaar nog goed van Combattimento Consort Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouworkest. Het ensemble heeft al meerdere succesvolle optredens gegeven waaronder in Tracks in het Concertgebouw te Amsterdam.